Használt ingatlan értékesítése a 240 hónapos figyelési időszakon belül

Használt ingatlan értékesítése ha az eladó erre vonatkozóan bejelentkezett az áfa körbe;

A használt ingatlan adóalanynak történő értékesítése a fordított áfa hatálya alá esik, a számla áfát nem tartalmaz, a fordított áfa-s értékesítésre a számlán hivatkozni kell.

Nem adóalanynak történő értékesítéskor a számla áfát is tartalmaz, az áfát az értékesítő adóalany vallja be és fizeti meg.

Figyelem! Amennyiben beszerzéskor a beszerzést terhelő áfa nem került levonásra (az ingatlant nem áfa köteles bérbeadásra használják), a 240 hónapos figyelési időszakból a hátralévő időszakra eső áfa az értékesítést magában foglaló áfa bevallásban levonható áfa-ként jelentkezik.

Példa: 10 év és 3 letelt hónapot (123 hónap) követően értékesítjük az áfamentesen bérbeadott ingatlant, akkor a 240 hónapos időszakból 117 hónap marad hátra, azaz a beszerzést terhelő áfa 117/240-ed része levonható áfa lesz az értékesítés időszakában.

Használt ingatlan értékesítése ha az eladó erre vonatkozóan nem jelentkezett be az áfa körbe

Főszabály szerint a használt ingatlan értékesítése nem adóköteles, a számla áfát nem tartalmaz, és a vevő sem köteles áfa megfizetésére, bevallására.

Figyelem! A nem adóköteles értékesítés adólevonásra nem jogosít fel, ennek okán  amennyiben az ingatlan bérbeadás tekintetében az eladó bejelentkezett az áfa körbe, és az ingatlan beszerzése során az áfa levonásra került, úgy a 240 hónapos figyelési időszakban a hátralévő időszakra eső áfa az értékesítést magában foglaló időszak áfa bevallásában fizetendő áfa-ként jelentkezik (136. § (1) bekezdés b) pont).

Példa: 10 év és 3 letelt hónapot (123 hónap) követően értékesítjük az áfa felszámításával bérbeadott ingatlant, akkor a 240 hónapos időszakból 117 hónap marad hátra, azaz a levont áfa 117/240-ed része fizetendő áfa lesz az értékesítés időszakában.