Alanyi mentes adózó által ingó tárgyi eszköz, vagyoni értékű jog értékesítés

Alanyi mentes adózó tárgyi eszköz értékesítése áfaköteles, vagyis a megállapodás, szerződés szerinti vételárat 27% áfa terheli (főszabály szerint egyenes áfa, de kivétel a végelszámolási időszakban történő értékesítés). Azonban amennyiben az ingó tárgyi eszköz beszerzésekor a felszámított áfa (amennyiben volt) nem került levonásra, és az értékesítés 60 hónapon belül történik, az adózónak módjában áll a 60 hónapos időszakból hátralévő időszakra eső áfa tartalmat levonásba helyezni.

Példa: 3 év és 7 hónapot követően (43 hónap) értékesítjük az áfa levonása nélkül beszerzett tárgyi eszközt, ekkor a 60 hónapos figyelési időszakból 17 hónap marad hátra, tehát a beszerzéskori (le nem vont) áfa 17/60 része levonható válik az értékesítés napját magában foglaló áfa bevallásban.

Útmutató a hónapok kiszámításához: a 60 hónapból levonjuk a beszerzés hónapját, de nem vonjuk le az értékesítés hónapját. Példa: 2015. májusában beszerzett tárgyi eszközt 2018. februárjában értékesítünk. A hátralévő hónapok száma: 60-(8-12-12-1)=27 hónap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.